Υλικά για την κρέμα
160 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
300 ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
55 γρ. κακάο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γ. αλάτι
Για το σερβίρισμα
2-3 κ.σ. μαύρη σοκολάτα, τριμμένη ή σε flakes
Σε κατσαρόλα βάζουμε τους χουρμάδες, την κρέμα καρύδας, το ρόφημα αμυγδάλου, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και αφήνουμε την κατσαρόλα ακάλυπτη για 15 λεπτά να κρυώσει το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε blender ή επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιούμε πολύ καλά, μέχρι να έχουμε κρεμώδες μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ατομικά μπολάκια σερβιρίσματος και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα.Σερβίρουμε την κρέμα σοκολάτας κρύα απ’ το ψυγείο, πασπαλίζοντάς τη -αν θέλουμε- με τριμμένη (ή σε flakes) μαύρη σοκολάτα.Η κρέμα σοκολάτας διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Tip:Αντί για κρέμα καρύδας, μπορούμε να βάλουμε μια εναλλακτική φυτική κρέμα ή χωρίς προσθήκη αρωματικών/ζάχαρης ή κρέμα γάλακτος.Αντί για ρόφημα αμυγδάλου, μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο φυτικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη, όπως σόγιας. Αν επιλέξουμε ρυζιού, τότε η κρέμα θα πάρει λίγη περισσότερη ώρα να σφίξει (γιατί είναι πιο υδαρές), ενώ αν πάμε με βρώμης ή καρύδας, τότε ενδεχομένως να καταλάβουμε μια μικρή διαφορά στη γεύση (όχι όμως δυσάρεστη). Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο γάλα αγελάδος.Αντί για εκχύλισμα βανίλιας, μπορούμε να βάλουμε ½ κ.σ. αρωματικό αλκοόλ της αρεσκείας μας, όπως κάποιο λικέρ ή ρούμι ή κονιάκ.
Καλή Απόλαυση!
February 28, 2022