Υλικά
6-8 μερίδες
1 γαλοπούλα βιολογική, 4,5 κιλά
1/2 κούπα χυμός λεμονιού
1/2 κούπα χυμός πορτοκάλι
1/2 κούπα βούτυρο
1/4 κούπας κονιάκ
αλάτι, πιπέρι
1/2 κιλό κιμάς μικτός
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βούτυρο
2 κσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ πελτές ντομάτας
1 κούπα ρύζι καρολίνα ή νυχάκι πλυμένο
200 γρ κάστανα βρασμένα (έτοιμα αν θέλετε) σε κομματάκια
1/2 πακέτο κουκουνάρια
1/2 φλιτζανι σταφίδες
2 κ.σ κονιάκ
1 κούπα ζωμό κρέατος
1 σύριγγα 20αρα
1 φαρδιά βελόνα για τη σύριγγα
Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τη γαλοπούλα. Αφαιρούμε και πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια.Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι να μαγειρευτεί ελαφρά, να σωταριστεί. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε έντονα να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε και τα εντόσθια. Ρίχνουμε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι.Ρίχνουμε το νερό με το ζωμό κρέατος και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό, αλλα στο τέλος πρέπει να είναι ελαφρά υγρό, να έχει πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.Παίρνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα, μέσαέξω. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση στην κοιλιά και στο λαιμό. Κλείνουμε το ένα άνοιγμα με πορτοκάλι. Ραβουμε τα αλλα σημεία με σακοραφα και σπάγκο για να μη χυθεί έξω η γέμιση.Τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα επάνω. Παίρνουμε μια συριγγα, τη γεμίζουμε με το μιγμα πορτοκαλι, λεμόνι, κονιάκ, βούτυρο, αλατοπίπερο και κάνουμε εν’εσείς στη γαλοπούλα, στο στήθος κυρίως αλλά και στα μπούτια. Αλείφουμε και απεξω με το μιγμα.Ψήνουμε σε φούρνο 160 βαθμων στις αντιστασεις, στη σχάρα, Σκεπασμένη με Αλουμινόχαρτο, (μπορείτε να το βάλετε από την αναποδη πλευρά) για τόσες ώρες οσες και τα κιλά της. Από κα΄τω βάζουμε ταψί με νερό να σταζουν τα υγρά που πεφτουν να μην πεσουν στο φούρνο. Μπορούμε να βάλουμε το ταψί με τις πατάτες επίσης, τις δυο τελευεταιες ώρες, να γίνονται παράλληλα. Οποτε θα ανεβασουμε τη θερμοκρασία στο 210.Κάθε 1 Ώρα, αλέιφουμε με το μείγμα απεξω, να γίνει τραγανή η πετσα.Την τελευταια μισή ώρα,α αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο να ξεροψηθεί απεξω.Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
Καλη Απολαυση!
February 8, 2022