ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ!

E-mail:      hello@cooklikeachef.gr
Address:   Athens, Greece
Instagram Feed

FOLLOW:

Χειροποίητα Λαζάνια με μπεσαμέλ χωρίς γλουτένη και κιμά

Χειροποίητα Λαζάνια με μπεσαμέλ χωρίς γλουτένη και κιμά

 

Συστατικά:

Για τη ζύμη
250γρ. αλεύρι Mix it Farina
3 μεγάλα αυγά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. γάλα ή νερό
¼ κ.γλ. αλάτι
Για τον κιμά
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
60 ml (4 κ.σ.). κόκκινο κρασί
125 ml (1/2 φλ.) ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
125 ml (1/2 φλ.) νερό
1 κ.γλ. ρίγανη
2 κ.σ. μαϊντανό
κύμινο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
200 ml ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
1λίτρο ( 4 φλ.) γάλα
6 κ.σ. αλεύρι Mix C Farina
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
αλάτι
μοσχοκάρυδο
πιπέρι
Για τη σύνθεση
250γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί της προτίμησή σας, κασέρι ή γραβιέρα ή παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή ότι κίτρινα τυριά έχετε στο ψυγείο σας.
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος

Για τη ζύμη

Σε μία λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε πολύ καλά.Τυλίγουμε τη ζύμη μας με μεβράνη ή την βάζουμε σε τάπερ που κλείνει πολύ καλά και την αφήνουμε για περίπου 1,5 ώρα να ξεκουραστεί.Όταν είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 4 – 5 μπαλάκια, αναλόγως πόσες στρώσεις/φύλλα θέλουμε.Ανοίγουμε το κάθε φύλλο ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες που έχουμε αλευρώσει ελαφριά.

 

Για τον κιμά

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε
  • Βάζουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε την τριμμένη ντομάτα, και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, έως ότου εξατμιστούν τα υγρά του.

 

 

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και την αφήνουμε σε μέτρια φωτιά έως να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και μείνει μια σχετικά πηχτή σάλτσα.

 

Για την Μπεσαμέλ

Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για την μπεσαμέλ, ταυτόχρονα και κρύα, έτσι όπως τα παίρνουμε από το ψυγείο μας.Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα, έως να πήξει και να γίνει κρέμα.Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.

 

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο.Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο και 2-3 κ.σ. σάλτσα ντομάτας σε ένα ταψάκι (35Χ25 περίπου). και τοποθετούμε ένα φύλλο ζύμης λαζάνια ώστε να καλυφθεί ο πάτος.Απλώνουμε μια λεπτή στρώση κιμά, μια στρώση σάλτσα, μια στρώση μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία (φύλλο λαζάνια, κιμάς, σάλτσα ντομάτα, μπεσαμέλ και τυρί) για άλλες 3-4 φορές, όσα δηλαδή είναι και τα φύλλα λαζάνια που έχουμε ανοίξει.Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το τοποθετούμε διάσπαρτα πάνω από τη μπεσαμέλ και το τυρί.Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Τips

Μπορείτε να βάλετε τη ντομάτα όλη στον κιμά και να κάνετε μόνο σάλτσα κιμά, όπως ακριβώς κάνετε και για την μακαρονάδα. Ο λόγος που τα κάνω διαφορετικά είναι για να έχω καλύτερο έλεγχο των υγρών στο ταψάκι μου.Τη ζύμη την κάνω από το προηγούμενο βράδυ και την ανοίγω φύλλο την επόμενη μέρα. Την έχω αφήσει στο ψυγείο μέχρι και 2μέρες.Μπορείτε να κάνετε τα φύλλα και να τα αφήσετε να στεγνώσουν για 2-3 μέρες. Όταν όμως τα χρησιμοποιήσετε αυτά, τότε τόσο ο κιμάς, όσο και η σάλτσα ντομάτας πρέπει να είναι με αρκετά υγρά ώστε να μπορέσει το φύλλο να ξαναβρεί την υγρασία του. Επίσης καλό θα είναι, σε αυτή την περίπτωση, τα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος να έχετε σκεπασμένο το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και να το αφαιρέσετε στα επόμενα 15 λεπτά που θα ψήνεται έτσι ώστε να πάρει ωραίο χρώμα.Αντί για κιμά μπορείτε να τη δοκιμάσετε με λαχανικά όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια τηγανητά που σας έχουν περισσέψει ή με μανιτάρια ώστε η συνταγή σας να γίνει vegetarian.

Tip:Τα ζυμαρικά αυτά μπορείτε να τα φτιάξετε και με το αλεύρι Mix B. Απλά τότε μειώστε σε 2 κ.σ. το ελαιόλαδο  και σε 2 κ.σ. το γάλα.

Καλη Απολαυση!

 

 

Date: