Υλικά
Ζύμη για τάρτα (μπριζέ)
325 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
30 γρ. νερό κρύο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Για το κρεμμύδι:
400 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
40 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. ζάχαρη
35 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι
πιπέρι
Για τη γεμιση
100 γρ blue cheese
250 γρ γλυκιά κολοκύθα κομμένη σε φέτες από mandolino(είναι ο πολυκόφτης που κόβει τα λαχανικά σε λεπτές φέτες)
Για τη ζύμη
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.Δίνουμε στη ζύμη πλακέ σχήμα μα τα χέρια και αφού την τυλίξουμε καλά με μεμβράνη την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε.Την ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου, λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα, στρώνουμε τη ζύμη και φροντίζουμε να πάει παντού σε όλα τα σημεία. Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει από τα πλάγια τοιχώματά της ταρτιέρας. Στη συνέχεια πρέπει να προψήσουμε τη ζύμη για την τάρτα.Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια για να μην φουσκώσει. Τη ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει λιγο η ζύμη.Κόβουμε την κολοκύθα και το κολοκύθι σε ροδελες με το μαντολινο ,τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα αφηνουμε στην ακρη.Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά.Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα, και τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη. Την αφήνουμε να καραμελώσει, σβήνουμε με το ξίδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το ξίδι και να μαλακώσει το κρεμμύδι. Βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι.Γεμίζουμε τη βάση με το κρεμμυδι (απλα κοιταμε να μην εχει υγρα γιατι θα μαλακωσει η ταρτα)βάζουμε μετά το τυρί διαλυμένο και ξεκινάμε να στήνοουμε περιμετρικά τις ροδέλες μέχρι να κλείσει ο κύκλος στο κέντρο.Ψήνουμε στους 180° για 50 με 80 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.
Καλη Απολαυση!
February 27, 2022