Τι χρειαζόμαστε:
Για τα φύλλα
- 1 κιλό αλεύρι
- Αλάτι
- 1/2 φλυτζάνι λάδι
- 5 κουτ. σούπας ξύδι
- Νερό
Για την γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνιθο
- 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
- 1 φλυτζανάκι ρύζι
- 3-4 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το κάνουμε:
- Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.
- Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα 3/4 του αλευριού με το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολάει η ζύμη από τα χέρια.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες και τις φυλλάμε στη λεκάνη πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι.
- Πλενουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Βάζουμε το σπανάκι σε λεκάνη και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον άνιθο (εννοείτε ψιλοκομμένο), την φέτα τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
- “Τρίβουμε” με τα χέρια μας όλα τα υλικά ώστε να κάτσει το σπανάκι.
- Ξαναγυρίζουμε στα φύλλα μας ανοίγοντας ένα ένα τα φύλλα με την βοήθεια του υπόλοιπου αλευριού και ενός πλάστη.
- Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο προσέχοντας να εξέχει απο το ταψί ώστε να διπλωθεί στο τέλος.
- Απλώνουμε απο πάνω την μισή από την γέμιση μας και ξανά φύλλο.
- Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση και τέλος το τελευταίο φύλλο.
- Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.
- Λαδώνουμε απο πάνω την πίτα μας και την ψήνουμε για 1 ωρίτσα περίπου στους 180 βαθμούς.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μυστικό σε αυτή την πίτα είναι το ρύζι και το φύλλο στην μέση. Τραβάνε τα υγρά και έτσι η πίτα τρώγετε με το χεράκι μας άνετα. Εαν είστε φαν των πιο δυνατών γεύσεων μπορείτε να προσθέσετε μάραθο, καυκαλίθρες κι ότι άλλο μυρωδικό σας αρέσει.
Καλή Απόλαυση!