Υλικά για το ρυζόγαλο
500 ml παχύρρευστο ρόφημα καρύδας για μαγειρική χρήση (σε κουτί ή κονσέρβα)
170 γρ. ρύζι γλασέ
90 γρ. μέλι ή maple syrup
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
380 ml ρόφημα καρύδας ψυγείου
¼ κ.γ. αλάτι
Υλικά για τις καραμελωμένες μπανάνες
2 μπανάνες, σε φέτες
70 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος ή λάδι καρύδας
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Ετοιμάζουμε το ρυζόγαλο. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το παχύρρευστο ρόφημα καρύδας (μαγειρικής χρήσης) μέχρι να πάρει βράση.Ξεπλένουμε το ρύζι με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, χαμηλώνουμε την φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μέλι (ή το maple syrup), το εκχύλισμα βανίλιας, το ρόφημα καρύδας ψυγείου και το αλάτι. Ανακατεύουμε και πάλι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 15-18 λεπτά (με ανοιχτό καπάκι) ή μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να σταθεί μέσα στην κατσαρόλα, όσο ετοιμάζουμε τις μπανάνες.Ετοιμάζουμε τις μπανάνες. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε την ζάχαρη, το βούτυρο (ή το λάδι καρύδας) και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις μπανάνες.Τις σοτάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά για 2 λεπτά την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν.Σερβίρουμε το ρυζόγαλο χλιαρό, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο, με τις μπανάνες από πάνω και λίγο τριμμένο ινδοκάρυδο. Στην περίπτωση που το θέλουμε κρύο, το φυλάμε στο ψυγείο (θα το έχουμε ετοιμάσει μέχρι και το βήμα 6 και ετοιμάζουμε τις καραμελωμένες μπανάνες ακριβώς πριν το σερβίρισμα.
Καλή Απόλαυση!
February 28, 2022