Υλικά
Μερίδες: 4
Υλικά για το γιουβέτσι ψαριού
1,5 κ. ολόκληρη πεσκανδρίτσα χωρίς το δέρμα
300 γρ μέτριο κριθαράκι
1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
1 φοινόκιο
2 σκελίδες σκόρδο
1 συσκευασία 250 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
1 ποτηράκι ροζέ ή λευκό κρασί
ελαιόλαδο
μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Υλικά για τον ζωμό ψαριού
το κεφάλι της πεσκανδρίτσας
1 κολοκύθι
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1,5 λίτρο νερό
κόκκους πιπεριού
Πλένουμε την πεσκανδρίτσα και με προσοχή κόβουμε το κεφάλι με ένα μεγάλο μαχαίρι.Αλατίζουμε ελαφρά το σώμα της και το αφήνουμε στην άκρη.Τοποθετούμε το κεφάλι σε μία μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό, λίγους κόκκους πιπεριού και τα λαχανικά καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.Βράζουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να προχωρήσουμε με τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής.Παράλληλα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την ίδια ποσότητα από το φινόκιο.Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το φοινόκιο, χωρίς να πάρουν έντονο χρώμα.Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο ψιλοκομμένο και το ψάρι με προσοχή.Σοτάρουμε την πεσκανδρίτσα ελαφρά από όλες τις πλευρές της και σβήνουμε με το κρασί.Αφαιρούμε το ψάρι από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος που θα τελειώσουμε το γιουβέτσι πεσκανδρίτσας.Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι, τη ντομάτα στον τρίφτη, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος με το ψάρι και προσέχουμε να μην μείνει κριθαράκι πάνω στο ψάρι για να βράσει ομοιόμορφα.Σουρώνουμε τον ζωμό ψαριού και τον προσθέτουμε ζεστό πάνω από το κριθαράκι, έτσι ώστε να το καλύψει κατά 3 εκατοστά.Ψήνουμε το γιουβέτσι με την πεσκανδρίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι με το ψάρι και να μελώσει.Αφαιρούμε το γιουβέτσι ψαριού από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και το σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.
Καλή Απόλαυση!
February 28, 2022