Υλικά
Για τη ζύμη:
2 κούπα(ες) νερό
1 κ.γλ. κοφτό, σόδα
αλεύρι όσο πάρει (κάτι λιγότερο από 1 κιλό)
2 κούπα(ες) βούτυρο
4 κούπα(ες) ζάχαρη
Για τη γέμιση:
300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
4 κούπα(ες) ζάχαρη
1 κ.γλ. κοφτό, κανέλα
Για το σιρόπι:
4 κούπα(ες) ζάχαρη
2 κούπα(ες) νερό
1 κ.γλ. κοφτό, κανέλα
Για τη ζύμη:
Διαλύω τη σόδα μέσα στο νερό και την ανακατεύω να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι. Επειδή η δόση δεν είναι συγκεκριμένη αλλά η ποσότητα έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, γι’αυτό και λέμε “όσο πάρει”, ξεκινάω με μισό κιλό και προσθέτω μέχρι να πετύχω την υφή της ζύμης. Αφού ρίξω το αλεύρι στον κάδο, σχηματίζω έναν κρατήρα στον κέντρο και προσθέτω το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Χύνω αρχικά τον αφρό της σόδας και κατόπιν όλο το νερό. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια και προσθέτω σταδιακά κι άλλο αλεύρι, να γίνει η ζύμη κανονική.
Σημαντικό: Δεν το παρακάνω στο δούλεμα της ζύμης, αλλιώς θα γίνουν πολύ σφιχτά τα ισλί .
February 27, 2022