ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ!

E-mail:      hello@cooklikeachef.gr
Address:   Athens, Greece
Instagram Feed

FOLLOW:

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

προπόνηση με βάρη ή γυμναστική με αντίσταση, σε συνδυασμό με ασκήσεις αντοχής, αποτελεί μία ιδιαίτερα επωφελή δραστηριότητα για τη φυσική μας κατάσταση, την ευεξία και γενικότερα την υγεία. Ως βασικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής, προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για τη σωματική αλλά και την πνευματική μας ευρυθμία.

Πώς η προπόνηση με βάρη, ωφελεί το σώμα, την υγεία και τη φυσική κατάσταση

1.    Αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που «καίμε» όχι μόνο όταν προπονούμαστε αλλά ακόμα και από τον καναπέ του σπιτιού μας! Είναι γνωστό πως τα βάρη «καίνε» σαφώς περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια των ασκήσεων συγκριτικά με την αερόβια γυμναστική, αλλά είναι σημαντικό να μάθετε ακόμα πως και μετά την ολοκλήρωση κάθε προπόνησης, οι μύες χρειάζονται ενέργεια για να «επισκευάζουν» τις μυϊκές ίνες που καταστράφηκαν, καταναλώνοντας έτσι έξτρα θερμίδες.

2.    Μεγιστοποιεί την αθλητική απόδοση και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

3.    Ενδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό το σώμα και μειώνει την πιθανότητα ευπάθειας και αδυναμίας στα γηρατειά.

4.    Συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας καθώς αντισταθμίζει την απώλεια της οστικής μάζας η οποία συνδέεται με τη γήρανση. Η προπόνηση με βάρη δυναμώνει τα οστά και τα βοηθά να διατηρηθούν υγιή.

5.    Είναι σε θέση να περιορίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι η δυσκολία στον ύπνο, η ένταση και το άγχος.

6.    Μειώνει δραστικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, την υψηλή πίεση κ.ά.

Η προπόνηση με βάρη προσφέρει και ψυχικά – συναισθηματικά οφέλη

1.    Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

2.    Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, έγινε γνωστό ότι όσοι ασκούνταν με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, για έξι μήνες, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη διάθεσή τους κάτι που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία και τις προσωπικές τους σχέσεις.

3.    Είναι διασκεδαστική και ενισχύει την ομαδικότητα και την κοινωνική συναναστροφή, καθώς όχι μόνο μπορεί να γίνει ανά groups αλλά και πολλές ασκήσεις με βάρη, μπορούν να γίνουν συνδυαστικά, με εναλλαγές ή βοήθεια κατά την εκτέλεσή τους.

4.    Σύμφωνα με μελέτες από τη Βραζιλία, αυξάνει τον δείκτη ευφυΐας και βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες των ασκούμενων.

5.    Η προπόνηση με βάρη, ενισχύει τη γνωστική λειτουργία καθώς και τη μνήμη. Όπως έχουν αποδείξει έρευνες, βοηθά στη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη καθώς και στη λεκτική συλλογιστική.

Ξεκινήστε γυμναστική με βάρη υπό επίβλεψη

Σημαντικότερο όλων όμως, είναι η προπόνηση με βάρη, να γίνεται – τουλάχιστον όσο βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της εκγύμνασής μας ή εφόσον είμαστε εντελώς άπειροι – υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού ή γυμναστή. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που αντέχετε, μην το παρακάνετε από τον αρχικό σας ενθουσιασμό και μην αναμένετε σημαντική βελτίωση στη δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή σας κατά τις επαναλήψεις από τις  πρώτες εβδομάδες. Να έχετε πάντα κατά νου ότι πρέπει να κάνετε ένα βήμα τη φορά καθώς οι ανεπιθύμητοι τραυματισμοί από την άσκηση με βάρη είναι πολύ συχνοί, ειδικά αν υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητές μας

Σε κάθε περίπτωση, για περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να αντιμετωπίσετε ριζικά και αποτελεσματικά τις μυϊκές παθήσεις ή τα διαστρέμματα από την προπόνηση με βάρη, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας. Γνωρίζοντας τις εξειδικευμένες σας ανάγκες, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και θεραπείες σχετικά με την περίπτωσή σας.

 

Date:
Tags: